Pe piața imobiliară românească, s-a atins recent o nouă bornă semnificativă: stocul total de spații logistice și industriale a depășit pragul de 7 milioane de metri pătrați, conform datelor furnizate de compania de consultanță imobiliară CBRE. În cifre comparative, aceste spații de depozitare și hale de producție însumează cât 65 de Arene Naționale.
Potrivit datelor, în al treilea trimestru al acestui an, au fost finalizate patru proiecte care au adus o suprafață totală de 85.000 de metri pătrați pe piață. Din această suprafață, 81% se află în apropierea Bucureștiului, unde rata chiriilor prime a atins valoarea de 4,5 euro/mp/lună.
De asemenea, 287.000 de metri pătrați de spații logistice și industriale erau în construcție și urmau să fie finalizate până la sfârșitul anului în curs. La nivel național, rata de neocupare s-a menținut sub 5%, cifrându-se la 4,3%.
Gijs Klomp, Business Developer Manager WDP România, a subliniat că, în prezent, este mai atractiv să cumperi spații logistice existente decât să le construiești din cauza costurilor ridicate de construcție. De asemenea, a menționat creșterea solicitărilor pentru vânzarea și închirierea înapoi a clădirilor existente. Klomp a indicat că, în general, înțelegerile funcționează bine cu cei din industria de producție, dar în cazul retailerilor, cererea a slăbit.
În primul semestru al anului 2023, cererile de spații de producție au reprezentat aproximativ 25% din activitatea de tranzacționare pe piața imobiliară din România. Industria auto a fost principalul factor de creștere a cererilor, generând cea mai mare cerere pentru spații de producție în întreaga țară, cu 56%. Sectoarele de mobilă și electronică au reprezentat 10% și, respectiv, 6% din suprafața totală închiriată în scopuri de producție.