Home Legislativ  Cash-ul e scump

 Cash-ul e scump

by Editorial

România are cei mai costisitori angajați în sectorul public, dar guvernul preferă să restrângă dezvoltarea sectorului privat Instrucțiuni pentru sistemul judiciar: Curtea Europeană a Drepturilor Omului este… Instrucțiuni pentru sistemul judiciar: CEDO este copleșită de dosare în așteptare Moneda fizică prezintă două inconveniențe, facilitează evaziunea fiscală, fiind mai dificil de urmărit tranzacțiile cu numerar, și implică costuri pentru societate, motiv pentru care în întreaga lume, tranzacțiile cu numerar sunt în descreștere, a declarat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, potrivit Agerpres.

El a fost întrebat cu privire la opinia sa despre restricționarea plăților cash și despre faptul că unele instituții bancare au majorat comisioanele pentru tranzacțiile cu numerar.

“Am observat dezbaterea publică. Moneda fizică este costisitoare. Există, de asemenea, două inconveniențe: una dintre ele constă în faptul că facilitează evaziunea fiscală, fiind mai dificil de monitorizat tranzacțiile cu numerar, ceea ce favorizează comportamentele ilegale. Aceasta nu înseamnă că toți cei care plătesc în numerar o fac pentru a încălca legea. Cu toate acestea, cei care încalcă regulile de obicei plătesc cu numerar sau sunt mai dificil de identificat dacă plătesc cu cash. În al doilea rând, este costisitor pentru societate. Sunt necesare echipamente, trebuie să existe bancomate, trebuie să se gestioneze numerar, să se efectueze schimburi de bani și să se asigure securitatea. Toate acestea implică costuri ridicate. De aceea, în întreaga lume, tranzacțiile cu numerar sunt în descreștere”, a menționat Chirițoiu în timpul prezentării Raportului privind concurența în sectoarele cheie pentru anul 2023.

Băncile centrale acumulează aur, ca răspuns la tensiunile geopolitice ROBOR rămâne stabil timp de o săptămână: Ce spun experții despre acest lucru Dobânzile cresc din nou: IRCC ar putea depăși ROBOR-ul. Explicațiile unui expert Conform acestuia, în unele state membre ale Uniunii Europene, plățile cash sunt aproape inexistente deoarece sunt mai economice atât pentru societate, cât și pentru bănci.

“Aceste costuri se reflectă în facturile clienților, astfel că pentru a reduce costurile, se reduce și utilizarea banilor cash. Mi se pare inevitabil ca și în România, de asemenea, să asistăm la o scădere a tranzacțiilor cu numerar. În ceea ce privește comisioanele excesive, nu pot face comentarii în acest moment, dar înțeleg că alte instituții analizează această problemă”, a adăugat Chirițoiu.

Potrivit pachetului de măsuri fiscale și bugetare asumat de Guvern în Parlament, plățile cash către companii și persoane fizice vor fi reduse începând cu luna noiembrie. Plățile către entitățile juridice pot fi efectuate până la o limită zilnică de 1.000 de lei per persoană. În ceea ce privește încasările și plățile între entități juridice și persoane fizice, limita zilnică este de 5.000 de lei pe fiecare parte, iar sumele de numerar din casieriile entităților juridice nu pot depăși 50.000 de lei la sfârșitul zilei. Încasările și plățile cash între două persoane fizice pot fi efectuate până la o limită zilnică de 10.000 de lei.

Noul șef al ANRE ar putea fi liberalul George Niculescu George Niculescu (PNL) este noul șef al ANRE, autoritatea pentru piața de energie Procedura de numire a noului șef al SRI și persoana care conduce instituția până când se ia o decizie va fi stabilită. Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că măsurile de restricționare a plăților cash vor fi analizate în continuare pentru a evita afectarea populației și a precizat că acestea au fost propuse ca urmare a recomandărilor unei echipe tehnice din cadrul ANAF pentru combaterea evaziunii fiscale, și nu ca o propunere politică.

“Aceasta este prima întâlnire cu instituțiile financiare, urmând să mă întâlnesc ulterior și cu întreprinderile mici și mijlocii. Nu vorbim despre renunțare, ci despre evitarea impactului asupra populației. Nu știu dacă modificarea limitelor este cea mai bună soluție. Există o problemă cu plățile cash la întreprinderile mici (…) pentru a evita cozi interminabile la bănci. Cred că nimeni nu dorește acest lucru, așa că doresc să discut cu întreprinderile mici și mijlocii. De asemenea, cred că pentru anumite categorii de produse, cum ar fi electrocasnicele sau articolele necesare gospodăriei, ar trebui să găsim soluții care să nu complice viața oamenilor”, a declarat Marcel Ciolacu luni, la finalul ședinței Consiliului Politic Național al Partidului Social Democrat.

related posts