Home Romania 2023: Încheiere tumultoasă de an, cu debutul a 159 de apeluri, în valoare de 10 miliarde EUR (Calendar)

2023: Încheiere tumultoasă de an, cu debutul a 159 de apeluri, în valoare de 10 miliarde EUR (Calendar)

by Editorial

Anul 2023 se încheie cu agitație pentru cei care caută finanțări în România, deoarece Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a făcut public faptul că va lansa 159 de apeluri de proiecte în următoarele 2 luni, în valoare totală de peste 10,88 miliarde de euro.

Aceste apeluri vizează diverse categorii de beneficiari, precum antreprenorii IMM, autoritățile locale și centrale, și alte organizații.

Astfel, autoritățile care gestionează programele legate de politica de coeziune vor iniția, în ultimul trimestru al acestui an, 159 de apeluri de proiecte în totalitatea lor în valoare de peste 10,88 miliarde de euro. Dintre acestea, peste 7,58 miliarde de euro provin din fonduri europene. Dacă ne bazăm pe cea mai recentă versiune a Calendarului estimativ al lansărilor de finanțări, datată octombrie 2023.

Aceste apeluri se împart astfel: 92 de apeluri în valoare de 8,74 miliarde de euro vor fi lansate în cadrul programelor naționale, iar alte 67, în valoare de 2,14 miliarde de euro, prin intermediul programelor regionale.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene declară că aceste sume vor contribui la finanțarea domeniilor cheie ale dezvoltării României, cum ar fi: sănătatea, educația, eficiența energetică, dezvoltarea infrastructurii de transport și a serviciilor publice esențiale (apă, deșeuri etc.), protecția mediului, digitalizarea, cercetarea și inovarea, dezvoltarea IMM-urilor, incluziunea socială, și antreprenoriatul.

Pentru implementarea Politicii de Coeziune 2021-2027, România are la dispoziție un buget de 46,44 miliarde euro, din care aproape 31 miliarde euro reprezintă fonduri europene. Aceste resurse urmează să fie atrase prin intermediul a 16 programe (8 programe naționale și 8 regionale).

Programele naționale, cu un buget total de aproape 35 miliarde euro, includ:

Programul Transport, Programul Dezvoltare Durabilă, Programul Educație și Ocupare, Programul Incluziune și Demnitate Socială, Programul Sănătate, Programul Tranziție Justă, Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare, Programul Asistență Tehnică. În mod separat, programele regionale beneficiază de un buget total de 11,5 miliarde euro, fonduri care vor fi distribuite în regiunile țării prin:

Programul Regional Nord Est, Programul Regional Sud Muntenia, Programul Regional Sud Est, Programul Regional Nord-Vest, Programul Regional Centru, Programul Regional Sud-Vest Oltenia, Programul Regional Vest, Programul Regional București-Ilfov.

related posts